« De voors en tegens van een regendouche»

Gepubliceerd op 23-01-2018

Regendouches zie je veel. Maar wist je dat hier ook mogelijke haken en ogen aan zitten? Ik heb er voor www.interieurinspiratie.nl een blog aan gewijd: http://bit.ly/2n2vJ53  of lees het verhaal hier: 

De Pro's en Con's van de regendouche.

Dornbracht heeft zo’n 20 jaar geleden dé innovatie in de badkamerwereld doorgevoerd: het nabootsen van een regenbui. Het ziet er prachtig uit en het voelt heerlijk zo’n ‘regenbui’ vanuit het plafond. Het warme water dat als een regenbui over je heen valt. Maar er zijn ook nadelen te bedenken waar je vooraf óók echt rekening mee moet houden.

Ik zet e.e.a. hieronder op een rijtje.

HOGER WATERVERBRUIK

Het gevoel is uiteraard heerlijk, alsof er bakken water of je heen vallen, maar realiseer je je ook dat je hier ook ;echt meer water door verbruikt? Een reguliere douche zal gemiddeld zo’n 11 liter water verbruiken per minuut, een regendouche circa  2,5 keer zo veel. Je komt op zo’n 25 liter per minuut.

stortdouche.png(www.welke.nl)  Dus als je überhaupt begaan bent met milieu, eco etc, dan zou je dit vanuit je overtuiging niet moeten doen. Er zijn ook eco-varianten op de markt, maar dan nog verbruiken die minstens 17 liter per minuut. Toch altijd nog 6 liter per minuut meer.

KAN JE KETEL HET WEL AAN?

Je verbruikt dus per minuut sowieso meer water; dan zul je je capaciteit moeten verhogen, bijv. door een combi-ketel aan te schaffen. Maar er zijn nog meer mogelijkheden, daarvoor zul je je goed moeten laten voorlichten, alsook de kosten die hiermee gepaard gaan. Gewoon een regendouche monteren is dus niet het geval.

KIES JE VOOR INBOUW OF OPBOUW?

regendouche (1).png
(www.pinterest.nl)  Je hebt besloten om toch voor de regendouche te gaan. Het ziet er natuurlijk prachtig uit als alleen maar de douchekop uit het plafond of achterwand komt. Maar… als er over een aantal jaar gebreken komen in het deel dat ingebouwd zit, dan kan dit inhouden dat er flink gebroken moet worden. Kwaliteit is dus zeker een issue in dit geval. Een alternatief is uiteraard de opbouw-regendouche; die met een stang in het zicht aan de wand bevestigt wordt. Deze is eenvoudig te vervangen als er gebreken zijn. Maar je hebt uiteraard wel meer om schoon te maken.

EN VERGEET JE AFVOER NIET!

Realiseer je ook dat een regendouche meer water verbruikt, en dus meer water in één keer laat vallen: je afvoer moet hier ook geschikt voor zijn want anders loopt je badkamer onder water. Vraag de professionals naar goed advies.

afvoer.jpg

Het zijn in een notendop even de belangrijkste items om over na te denken. Het zijn er maar 4, maar wel van essentieel belang.

151670460812db0d7795479200c5e3f1d4ef3aeee4.png