« Blog: een andere keuken achterwand »

Gepubliceerd op 23-02-2019

backsplash.gif

Een vriendin belde met een vraag die velen van ons wel kennen. De gestucte keuken achterwand boven het aanrechtblad is ooit fris in de verf gezet, maar na jaren gebruik toch wel toe aan een opfrisbeurt. Tegelen is uiteraard een optie, maar dan komt de hele wand 0,5 cm naar voren, moeten de stopcontacten opgehoogd worden….dus ik ging op zoek naar andere oplossingen! 

1. Schrobvaste verf

Het meest eenvoudige is om over de keuken achterwand weer een nieuwe laag verf te zetten. Latex is op zich wel afwasbaar, maar vetten en rode sauzen trekken hier wel in. Bij een goede verfwinkel verkopen ze ‘schrobvaste’ verf. 
afwasbare-verf-achterwand-keuken.png

Mengbaar in gangbare kleuren en daarnaast ook echt afwasbaar zonder dat vet en rode sausspetters er in trekken. Maar een afwasbare verf zal nooit zo goed beschermen als tegels. De beste oplossing is een afwasbare verf voor in de keuken (en met name de splash zone van de keuken achterwand) met daaroverheen een transparante polyurethaan coating (>>www.coating.nl).

2. Nieuw en revolutionair - behang je keukenwand!

wand-keuken.jpg

Een van de nieuwste trends is waterbestendig behang (zelfs geschikt voor in de badkamer). Ook hittebestendig uiteraard. Dus zeer geschikt voor je ‘backsplash’ oftewel de keuken achterwand boven je aanrecht. Kijk bijvoorbeeld eens op Behangfabriek.
Dit is echt een eenvoudige manier om je keuken te pimpen maar vooral ook een geheel andere uitstraling te geven.

3. HPL

 De meeste standaard keukenkastjes en bureaubladen hebben een kunststof laagje met print en kleur op de MDF of hout geperste platen. Deze kunststof laag heet HPL (‘hoge druk laminaat’.) HPL is opgebouwd uit meerdere lagen die samengeperst (gelamineerd) worden onder zeer hoge druk. Hierdoor ontstaat een zeer dichte, harde en vormvaste plaat). De interieurbouwer werkt hier dagelijks mee.

 keuken-achterwand.jpg

Decovisie en Baars Bloemhoff hebben een gigantisch uitgebreid aanbod, en je kunt eenvoudig stalen aanvragen.
Deze HPL-platen kun je ook op de achterwand monteren. De platen zelf zijn dun, afwasbaar, (meestal, vooraf navragen) krasvast en in enorm veel kleuren en prints te verkrijgen. Schakel hier wel de vakman voor in, een timmerman of interieurbouwer. Vaak zullen ze het niet aandurven om de plaat zo los op de wand te verlijmen met montagekit, maar vast is vast… zelf ben ik nooit zo bang uitgevallen, en zou ik het wel aandurven op een gladde onderlaag. De HPL kan ook op een plaat als drager gemonteerd worden. 

 4. Gekleurde aluminium achterwand

 aluminium-achterwand-keuken.png

 Je kunt ook een aluminium keuken achterwand laten plaatsen, eenvoudig over je tegels, stucwerk heen. De aluminium platen zijn hittebestendig, vochtbestendig én kras- en slagvast. En uiteraard in een heleboel kleuren verkrijgbaar. Een aluminium plaat op kleur, 250 x 50 cm, is verkrijgbaar vanaf €389,- bij Bokmerk

De afgewerkte dikte komt wel ca 0,5 cm naar voren toe; 3 mm plaatdikte en montagelijm, maar ik vond het toch een interessante optie,

Voor zover deze blog. 

backsplash-1550745163.gif